Electricitatea era "ceva" plus sau minus pe corpul electrizat. Ce era acel "ceva"?
Atunci, fizicienii afirmau că electricitatea poate fi concepută ca fiind formată din unităti individuale - atomi de electricitate.
Acesta era principalul răspuns - A.
Exista si alternativa B, de la câmpul electric si magnetic, cu linii de forte de atragere sau respingere, inductie, unde, eter - Faraday, Maxwell si Hertz.
Dar în 1894, Johnstone Stoney inventează termenul de electron.
Apoi JJ Thomson în 1897, a dedus că razele catodice erau mai degrabă particule încarcate negativ decât unde, pe care le-a numit "corpusculi" (electroni).
Subiectiv sau obiectiv, electronul este acceptat. Electron = "atom de electricitate".
Si triumfă în modelul atomic planetar. Un microcosmos!
A urmat "catastrofa atomului". Deci, catastrofa electronului! Polaritatea negativă izolată în electron, independenta în miscare si actiune, sunt adevărata catastrofă! Altfel spus, electronul este ireal!

Ce efecte are, ce schimbã inexistenta electronului? Nu schimbã nimic.
Electricitatea rãmâne electricitate (materie câmp). Curentul "electronic" a fost si este curent electric. Calitatea fenomenelor nu se schimbã dupã cum o interpretãm.
Impactul este in planul teoretic, unde perceptia obiectivã a unui fenomen de cãtre persoane diferite, duce la interpretãri subiective diferite.
Scopul interpretãrii este cunoasterea. Interpretarea corectã, deschide cunoasterea. Interpretarea eronatã, închide cunoasterea.
Practic, electronica este progresul electricitãtii. Tranzistori, circuite integrate, microscoape, computere etc. Toate sunt dispozitive si aparate electrice.
Aceastã dezvoltare însã, a început realizând componente prin eforturi practice, experiment, tatonãri, chiar si prin reconsiderarea rebuturilor, urmãrind numai si numai efectul concret al electricitãtii.
Realizãrile au întarit însã iluzia cã electronul este atomul electricitãtii si ideea cã si magnetismul trebuie sã aibã particula sa (magnetonul) si gravitatia trebuie sã aibã particula sa (gravitonul) chiar si masa trebuie sã aibã particula sa ( bosonul Higgs).
Sper sã fie de ajuns exemplul "mutilãrii" polaritãtii electricitãtii - stagnarea de 100 de ani.