Miscarea de rotatie a pãmântului
Miscarea de rotatie a pãmântului, este consecinta interactiunii lui cu spatiul vectorial.
Cuplajul interactiunii vectoriale cu rotatia, este substanta (principiul formãrii stelelor).
Spatiul vectorial este polarizat de rotatie, în curenti ortogonali (electromagnetismul pãmântului), care exercita interactiunea vectorialã centripetã (gravitatia).
O parte din acest fenomen, este cunoscutã sub denumirea de ionosferã, deoarece interactiunea vectorialã centripetã accelereazã si polarizeazã substanta, pe directia verticalã spre centru.
Astfel, substanta este polarizatã (ionizatã), are un impuls al acceleratiei centripete, dar si un impuls tangent la traiectoria rotatiei.
Rezultanta acestor impulsuri, sunt forte care transportã substanta, dar si impulsul ei tangential, sursa acceleratiei unghiulare (miscarea de rotatie).
Interactiunea produce rotatia si rotatia produce interactiunea.(lant cauzal închis).
Fortele de transport a substantei, sunt efecte ale proprietãtii ortogonale a spatiului vectorial, caracteristice interactiunii vectoriale centripete.
Astfel de fenomene, le constatãm în cicloanele atmosferice, forta coriolis, curentii oceanici, electrolizã, arc electric, etc.
Respiratia soarelui
Inspirã substanta adusã de interactiunea centripetã si expirã radiatiile rezultate din interactiunile centripete de nivel atomic.
"Expirã" si substantã, dar aceasta este intoarsã din drum, de "inspiratie" (interactiunea centripetã).
Zona de "întoarcere", genereazã în coroanã temperaturi ridicate.
<
>